- 9 lutego 2022
- Rok 2021/2022
Janinkowa Manufaktura Kulinarna cz. I
Dzieci z Przedszkola nr 15 w Ostrowcu brały udział w bardzo ciekawym przedsięwzięciu pod hasłem Janinkowa Manufaktura Kulinarna cz. I, przygotowanym z inicjatywy kucharzy: Damiana Brożka i Małgorzaty Reszczyk oraz pani intendentki: Anny Maj-Śliwki.
Dzieci smakowały i kosztowały różne zdrowe i smaczne potrawy, m.in.: pastę z suszonych pomidorów, pastę z awokado, pastę z białym serem oraz pastę jajeczną. Produkty te były podane na pieczywie chrupkim z dodatkiem kolorowych i zdrowych warzyw: pomidorków koktajlowych, rzodkiewki, szczypioru, papryki czerwonej oraz ogórka kiszonego. Nie mogło zabraknąć wartościowych napojów, czyli soku jabłkowo – marchwiowego naturalnie tłoczonego. Celem zajęć kulinarnych w przedszkolu było poznawanie przez Milusińskich nowych smaków, zachęcanie dzieci do spożywania różnorodnych zdrowych potraw, wdrażanie przedszkolaków do samodzielnego komponowania posiłków oraz wykazywanie się własną pomysłowością i inwencją twórczą. Podczas degustowania i konsumowania dzieci dzieliły się wrażeniami i swoimi doznaniami smakowymi, co sprzyjało wzajemnej integracji i dostarczyło przedszkolakom niezapomnianych wrażeń.