Jadłospis dekadowy
do 13.11.2017 do 24.11.2017

13.11.2017 - Poniedziałek
Śniadanie:
Chleb razowy z masłem, polędwica, ogórek świeży, kawa mleczna, herbata miętowa
1000:
Woda mineralna
Obiad:
Zupa kapuśniak, ryż z truskawkami, bita śmietana z wanilią, sok jabłkowy Hortex
Podwieczorek:
Wafle ryżowe
Alergeny
(* 1, 7, 9)

 

14.11.2017 - Wtorek
Śniadanie:
Chleb biały z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, herbata z cytryną
1000: Marchewka
Obiad:
Zupa krupnik z kaszą jaglaną, kotlet mielony, puree groszkowe, buraczki zasmażane, kompot wiśniowy
Podwieczorek:
Jogurt owocowy
Alergeny
(* 1, 3, 4, 7, 9)

 

15.11.2017 - Środa
Śniadanie:
Bułka dyniowa z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior, kawa mleczna, herbata malinowa
1000:
Woda mineralna
Obiad:
Zupa barszcz ukraiński z fasolą, gulasz z warzywami z makaronem świderki, sok pomarańczowy Hortex
Podwieczorek:
Gruszka
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

16.11.2017 - Czwartek
Śniadanie:
Bułka kajzerka z masłem, dżem, kakao, herbata
1000:
Jabłko
Obiad:
Zupa ziemniaczana zapalana, filet duszony z indyka, ziemniaki, surówka z selera i jabłka, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
Ciastka zbożowe
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

17.11.2017 - Piątek
Śniadanie:
Chleb razowy z masłem, szynka, jajko, szczypior, kawa mleczna, herbata miętowa
1000:
Woda mineralna
Obiad:
Zupa pomidorowa z ryżem, kapusta z grochem, chleb biały, sok jabłkowy Hortex
Podwieczorek:
Bułka drożdżowa
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

20.11.2017 - Poniedziałek
Śniadanie:
Chleb biały z masłem, filet z indyka, mix kolorowych papryk, kawa mleczna, herbata
1000:
Woda mineralna
Obiad:
Zupa ogórkowa z ziemniakami, kluski serowe z masłem, kompot śliwkowy
Podwieczorek:
1/2 pomarańczy
Alergeny
(* 1, 7, 9)

 

21.11.2017 - Wtorek
Śniadanie:
Bułka grahamka z masłem, serek homogenizowany, kakao, herbata
1000:
Mix warzyw /marchewka, ogórek, papryka/
Obiad:
Zupa koperkowa z makaronem muszelki, pulpet rybny w sosie śmietanowo-cytrynowym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
Chrupki kukurydziane
Alergeny
(* 1, 3, 4, 7, 9)

 

22.11.2017 - Środa
Śniadanie:
Bułka kajzerka z masłem, miód, mleko, herbata
1000:
Gruszka
Obiad:
Zupa marchewkowo-dyniowa /krem/ z groszkiem ptysiowym, schab w panierce z płatków kukurydzianych, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot wiśniowy
Podwieczorek:
Jabłko
Alergeny
(* 1, 3, 4, 7, 9)

 

23.11.2017 - Czwartek
Śniadanie:
Chleb razowy, pasta z jaj, rzodkiewka szczypior, kawa mleczna, herbata żurawinowa
1000:
Woda mineralna
Obiad:
Zupa kalafiorowa, zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym i żółtym serem, kasza gryczana, ogórki świeże w łagodnym sosie musztardowym, sok pomarańczowy Hortex
Podwieczorek:
Placek drożdżowy
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

24.11.2017 - Piątek
Śniadanie:
Chleb biały z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior, kawa mleczna herbata miętowa
1000:
Groszek ptysiowy
Obiad:
Zupa krupnik ryżowy, filet z kurczaka ze szpinakiem, makaron kokardka, kompot śliwkowy
Podwieczorek:
Kiwi
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

Woda mineralna niegazowana dostępna w grupach bez ograniczeń.

 

W naszym przedszkolu:

  • Przyrządzamy posiłki ze składników posiadających odpowiednie certyfikaty.
  • Posiłki są zbilansowane i pełnowartościowe.
  • Jemy warzywa sezonowe.
  • Pani kucharka i Pan kucharz stale podnoszą swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach zdrowego żywienia dzieci.
  • Dzieci piją gotowane przez nas kompoty.
  • Uczymy dobrych nawyków żywieniowych.
  • Przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego stylu życia i zdrowego żywienia.

 

Zasady żywienia obowiązujące w naszym przedszkolu

Kontrola przedszkolnego jadłospisu

Za żywienie dziecka w Przedszkolu Publicznym nr 15 odpowiedzialna jest Pani Anna Maj –Śliwka intendent, która zajmuje się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci. Jadłospisy układa zgodnie z zaleceniami dietetyków. O ich przestrzeganie w samorządowych przedszkolach dba Państwowa Inspekcja Sanitarna (sanepid), która przeprowadza kontrole oceniające m.in. przedszkolne jadłospisy (w przedszkolach prywatnych kontroluje tylko higienę posiłków).

W celu uniknięcia zatruć, w naszym przedszkolu są przestrzegane zasady higieny.

  • Zaopatrzenie robi się tylko w sprawdzonych sklepach i hurtowniach. Kupuje się produkty znanych producentów, z ważnym terminem przydatności do spożycia.
  • Dba się o czystość: personel bloku żywieniowego używa wyparzaczy, oddzielnych desek do krojenia mięsa, warzyw czy pieczywa; dzieci przed każdym posiłkiem muszą umyć ręce.
  • Próbki wszystkich posiłków przechowuje się przez 48 godzin (w razie zatrucia bada je sanepid).
  • Na każdym etapie przygotowania posiłków przestrzegamy norm i wytycznych HACCP (to system kontroli żywności polegający na kontroli wszystkich procesów jakim poddawana jest żywność, identyfikowaniu ryzyka i zapobieganiu problemom związanym z jakością zdrowotną poprzez stosowanie metod kontroli oraz monitorowania punktów uznanych za krytyczne w prowadzonych procesach, istotnych dla zdrowia naszych przedszkolaków).

Zasady żywienia w przedszkolu to podstawowe zasady komponowania przedszkolnego jadłospisu:

  • Każdego dnia na talerzu naszych przedszkolaków muszą znajdować się produkty z 5 grup tj.: produkty zbożowe; mleko i produkty mleczne; mięso, drób, wysoko gatunkowe wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych; warzywa i owoce; tłuszcze.
  • Ważne jest urozmaicenie posiłków. To znaczy, że na obiad nie podajemy się kilku ciężkostrawnych potraw (np. zupy grochowej i kapusty) lub dań przyrządzonych tą samą techniką kulinarną (np. smażenia). Komponujemy idealne, lekkostrawne posiłki z dodatkiem gotowanych i surowych warzyw. W naszym przedszkolu ściśle przestrzegamy tych zaleceń, przeważają produkty duszone i gotowane; pieczone-potrawy, smażone podawane są raz w tygodniu. Ponadto zgodnie ze znowelizowaną Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia kompoty do posiłków słodzone są miodem, i ograniczona jest sól w potrawach.
  • W przedszkolnych posiłkach przeważają pokarmy zmuszające do żucia. Bo jeśli zbyt często podaje się dzieciom przeciery, miękkie potrawy i posiłki, dziecko nie uczy się prawidłowo żuć (to ma negatywny wpływ na zgryz i mięśnie narządów mowy co w konsekwencji prowadzi do opóźnionego rozwoju prawidłowej wymowy).
  • Przedszkolne menu uwzględnia bieżącą porę roku; wykorzystujemy owoce i warzywa sezonowe, bo to one zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych. Zimą częściej sięga się po mrożonki.

Kaloryczność i wartość posiłków w przedszkolu

Szefowa kuchni dba również o kaloryczność posiłków, a sanepid ocenia wartość energetyczną obiadowej porcji. Według zalecanych norm całodzienna wartość energetyczna powinna wynosić ok. 1200-1700 kcal i choć wartość ta może się wydawać zbyt duża, trzeba pamiętać, że dziecko nie jest zmuszane, a jedynie zachęcane do zjedzenia całego posiłku.
Sanepid sprawdza również, czy dziecko otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych (m.in. białka, witamin i składników mineralnych). Jeśli zauważy jakiekolwiek nieprawidłowości, wydaje przedszkolu odpowiednie zalecenia.

Czy dzieci mogą przynosić do przedszkola własne jedzenie?

Ponieważ przedszkole bierze odpowiedzialność za żywienie dzieci na swoim terenie, nie powinny one przynosić własnych kanapek czy smakołyków. Poza tym dziecko powinno jadać regularnie. Gdy przed obiadem zje przyniesione słodycze, nie będzie mieć już apetytu na zupę i drugie danie.

Czy alergik może chodzić do naszego przedszkola?

Tak, pod warunkiem, że dyrekcja przedszkola wyraziła zgodę na przyjęcie takiego dziecka. Są bowiem alergie, które wymagają ściśle restrykcyjnej diety, a przedszkole może nie mieć warunków do jej przestrzegania (np. dieta bezglutenowa). Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na kakao czy rybę, nie ma żadnych problemów z jego przyjęciem. Trzeba tylko pamiętać o poinformowaniu personelu o alergii dziecka.

Wydawanie posiłków: 8.30 śniadanie; 12.10 - 12.50 obiad; 14.30 podwieczorek.


Poprawiony (środa, 15 listopada 2017 13:25)