Jadłospis dekadowy
do 08.05.2017 do 19.05.2017

08.05.2017 - Poniedziałek
Śniadanie:
Chleb razowy z masłem, szynka, pomidor, ogórek świeży, kawa mleczna, herbata miętowa
1000:
Woda mineralna
Obiad:
Zupa gulaszowa, ryż zapiekany z jabłkami, bita śmietana, sok pomarańczowy Hortex
Podwieczorek:
Ciasteczka zbożowe
Alergeny
(* 1, 7, 9)

 

09.05.2017 - Wtorek
Śniadanie:
Zupa mleczna z mixem płatków kukurydzianych i miodowych, bułka kajzerka z masłem
1000: Jabłko
Obiad:
Zupa zacierkowa z zieloną pietruszką, pieczony filet z indyka w sosie serowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
Chrupki kukurydziane
Alergeny
(* 1, 7, 9)

 

10.05.2017 - Środa
Śniadanie:
Chleb razowy z pastą z jaj, rzodkiewka, szczypior, kawa mleczna, herbata z cytryną
1000:
Chleb chrupk
Obiad:
Zupa brokułowa /krem/ z grzankami /wyrób własny/, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki zasmażane, sok jabłkowy Hortex
Podwieczorek:
½ pomarańczy
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

11.05.2017 - Czwartek
Śniadanie:
Bułka kajzerka z masłem, dżem, kakao, herbata
1000:
Rzodkiewka do chrupania
Obiad:
Rosół z makaronem, pałka z kurczaka, ziemniaki, marchewka mini w glazurze cytrynowo- miodowej, kompot śliwkowy
Podwieczorek:
Pudding ryżowy z owocami
Alergeny
(* 1, 7, 9)

 

12.05.2017 - Piątek
Śniadanie:
Chleb biały, pasta z ryb, papryka czerwona, herbata z cytryną
1000:
Jabłko
Obiad:
Zupa jarzynowa, gulasz z kaszą gryczaną, sałatka z ogórka kwaszonego z marchewką, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
Jogurt z owocami
Alergeny
(* 1, 3, 4, 7)

 

15.05.2017 - Poniedziałek
Śniadanie:
Chleb biały z masłem, polędwica, pomidor, szynka, kawa mleczna, herbata aroniowa
1000:
Ziarna do chrupania
Obiad:
Zupa ogórkowa z ziemniakami, placki z jagodami, sok pomarańczowy Hortex
Podwieczorek:
Wafle ryżowe
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

16.05.2017 - Wtorek
Śniadanie:
Bułka grahamka z masłem, miód, mleko, herbata z cytryną
1000:
Gruszka
Obiad:
Zupa barszcz ukraiński z bobem, porcja ryby, ziemniaki, kapusta kwaszona zasmażana, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
Jabłko
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

17.05.2017 - Środa
Śniadanie:
Chleb biały z masłem, pasztet z żurawiną /100% mięsa - wyrób własny/, ogórek świeży, kawa mleczna, herbata malinowa
1000:
Woda mineralna
Obiad:
Zupa kapuśniak z młodej kapusty, kopytka z masłem, sok jabłkowy Hortex
Podwieczorek:
Banan
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

18.05.2017 - Czwartek
Śniadanie:
Bułka grahamka z masłem, twarożek tartar z ogórkiem świeżym, kakao, herbata z cytryną
1000:
Jabłko
Obiad:
Zupa ziemniaczana, kotlet schabowy, puree marchewkowo-ziemniaczane, sałata ze śmietaną i szczypiorkiem, kompot wiśniowy
Podwieczorek:
Bułka drożdżowa
Alergeny
(* 1, 3, 7, 9)

 

19.05.2017 - Piątek
Śniadanie:
Chleb biały z masłem, ser żółty, keczup, szczypior ,kawa mleczna, herbata aroniowa
1000:
Woda mineralna
Obiad:
Zupa kalafiorowa, pierogi z soczewicą, kompot wieloowocowy
Podwieczorek:
Soczek owocowy ze słomką
Alergeny
(* 1, 7, 9)

 

Woda mineralna niegazowana dostępna w grupach bez ograniczeń.

 

W naszym przedszkolu:

  • Przyrządzamy posiłki ze składników posiadających odpowiednie certyfikaty.
  • Posiłki są zbilansowane i pełnowartościowe.
  • Jemy warzywa sezonowe.
  • Pani kucharka i Pan kucharz stale podnoszą swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach zdrowego żywienia dzieci.
  • Dzieci piją gotowane przez nas kompoty.
  • Uczymy dobrych nawyków żywieniowych.
  • Przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego stylu życia i zdrowego żywienia.

 

Zasady żywienia obowiązujące w naszym przedszkolu

Kontrola przedszkolnego jadłospisu

Za żywienie dziecka w Przedszkolu Publicznym nr 15 odpowiedzialna jest Pani Anna Maj –Śliwka intendent, która zajmuje się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci. Jadłospisy układa zgodnie z zaleceniami dietetyków. O ich przestrzeganie w samorządowych przedszkolach dba Państwowa Inspekcja Sanitarna (sanepid), która przeprowadza kontrole oceniające m.in. przedszkolne jadłospisy (w przedszkolach prywatnych kontroluje tylko higienę posiłków).

W celu uniknięcia zatruć, w naszym przedszkolu są przestrzegane zasady higieny.

  • Zaopatrzenie robi się tylko w sprawdzonych sklepach i hurtowniach. Kupuje się produkty znanych producentów, z ważnym terminem przydatności do spożycia.
  • Dba się o czystość: personel bloku żywieniowego używa wyparzaczy, oddzielnych desek do krojenia mięsa, warzyw czy pieczywa; dzieci przed każdym posiłkiem muszą umyć ręce.
  • Próbki wszystkich posiłków przechowuje się przez 48 godzin (w razie zatrucia bada je sanepid).
  • Na każdym etapie przygotowania posiłków przestrzegamy norm i wytycznych HACCP (to system kontroli żywności polegający na kontroli wszystkich procesów jakim poddawana jest żywność, identyfikowaniu ryzyka i zapobieganiu problemom związanym z jakością zdrowotną poprzez stosowanie metod kontroli oraz monitorowania punktów uznanych za krytyczne w prowadzonych procesach, istotnych dla zdrowia naszych przedszkolaków).

Zasady żywienia w przedszkolu to podstawowe zasady komponowania przedszkolnego jadłospisu:

  • Każdego dnia na talerzu naszych przedszkolaków muszą znajdować się produkty z 5 grup tj.: produkty zbożowe; mleko i produkty mleczne; mięso, drób, wysoko gatunkowe wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych; warzywa i owoce; tłuszcze.
  • Ważne jest urozmaicenie posiłków. To znaczy, że na obiad nie podajemy się kilku ciężkostrawnych potraw (np. zupy grochowej i kapusty) lub dań przyrządzonych tą samą techniką kulinarną (np. smażenia). Komponujemy idealne, lekkostrawne posiłki z dodatkiem gotowanych i surowych warzyw. W naszym przedszkolu ściśle przestrzegamy tych zaleceń, przeważają produkty duszone i gotowane; pieczone-potrawy, smażone podawane są raz w tygodniu. Ponadto zgodnie ze znowelizowaną Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia kompoty do posiłków słodzone są miodem, i ograniczona jest sól w potrawach.
  • W przedszkolnych posiłkach przeważają pokarmy zmuszające do żucia. Bo jeśli zbyt często podaje się dzieciom przeciery, miękkie potrawy i posiłki, dziecko nie uczy się prawidłowo żuć (to ma negatywny wpływ na zgryz i mięśnie narządów mowy co w konsekwencji prowadzi do opóźnionego rozwoju prawidłowej wymowy).
  • Przedszkolne menu uwzględnia bieżącą porę roku; wykorzystujemy owoce i warzywa sezonowe, bo to one zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych. Zimą częściej sięga się po mrożonki.

Kaloryczność i wartość posiłków w przedszkolu

Szefowa kuchni dba również o kaloryczność posiłków, a sanepid ocenia wartość energetyczną obiadowej porcji. Według zalecanych norm całodzienna wartość energetyczna powinna wynosić ok. 1200-1700 kcal i choć wartość ta może się wydawać zbyt duża, trzeba pamiętać, że dziecko nie jest zmuszane, a jedynie zachęcane do zjedzenia całego posiłku.
Sanepid sprawdza również, czy dziecko otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych (m.in. białka, witamin i składników mineralnych). Jeśli zauważy jakiekolwiek nieprawidłowości, wydaje przedszkolu odpowiednie zalecenia.

Czy dzieci mogą przynosić do przedszkola własne jedzenie?

Ponieważ przedszkole bierze odpowiedzialność za żywienie dzieci na swoim terenie, nie powinny one przynosić własnych kanapek czy smakołyków. Poza tym dziecko powinno jadać regularnie. Gdy przed obiadem zje przyniesione słodycze, nie będzie mieć już apetytu na zupę i drugie danie.

Czy alergik może chodzić do naszego przedszkola?

Tak, pod warunkiem, że dyrekcja przedszkola wyraziła zgodę na przyjęcie takiego dziecka. Są bowiem alergie, które wymagają ściśle restrykcyjnej diety, a przedszkole może nie mieć warunków do jej przestrzegania (np. dieta bezglutenowa). Jeśli jednak dziecko uczulone jest tylko na kakao czy rybę, nie ma żadnych problemów z jego przyjęciem. Trzeba tylko pamiętać o poinformowaniu personelu o alergii dziecka.

Wydawanie posiłków: 8.30 śniadanie; 12.10 - 12.50 obiad; 14.30 podwieczorek.


Poprawiony (środa, 10 maja 2017 08:37)